Helge W Karlsen – 70!

Helge Karlsen har en helt spesiell plass i SIF historien. Helge er BLÅ! Og det er en hedersbevisning i denne klubben.

Annonse:

Født og oppvokst på Gulskogen og sønn av Erling Karlsen som spilte og var kaptein på vårt a-lag fra 1933 til 1953. Helge er også stolt pappa til Kenneth som også var kaptein for a-laget, og spilte i perioden 1992 – 2006. Kenneth har bare legendene Lars Vilsvik, Inge Thun og Tor Alsaker Nøstdahl foran seg på tabellen over obligatoriske kamper spilt for Strømsgodset.  

Og dagens jubilant, Helge, kunne uten sin skadehistorikk vært helt i teten på den listen. Men – hans karriere mangler sidestykke uansett! 

Helge kom opp til a-laget via aldersbestemt fotball i Strømsgodset, og ble innlemmet i a-stallen til Norges beste lag allerede som 16-åring. Debuten kom i 1973, fra 1974 var han fast og fra 1975 var han kaptein på klubben i sitt hjerte! Det kom turbulente tider, med nedrykk og motgang, og Helge – som en av våre beste spillere – fikk tilbud fra Eliteserieklubber både nært og fjernt. Mens andre dro ble Helge igjen. Alltid. Det falt Helge aldri inn at han kunne ha ei annen drakt enn den aller vakreste på kroppen. Sånn var Helge – og sånn er Helge. Tvers igjennom ekte – tvers igjennom blå! Og hans stabilitet og tilstedeværelse har vært avgjørende for denne klubben i vanskelige tider. Utvilsomt avgjørende! 

Denne hyllesten bør handle om alt annet enn skader, men dessverre er det en del av historien. Vi hadde ikke noe lege-apparat eller fysiske trenere eller terrapauter den gang, og Helge var ikke av de som kjente etter om han hadde vondt. Han gikk i krigen! For Helge var en kriger – en hærfører.


Du frykter ingen så lenge Helge er på laget dit

— Arne Gustavsen
“Du frykter ingen så lenge Helge er på laget ditt” sa en annen SIF-legende, Arne Gustavsen, en gang. Og det er sånn Helge minnes som spiller. Javisst var han god, og javisst kunne han behandle ball og lese spillet. Men han var tøff og kompromissløs - og han ledet troppene med en stolt og naturlig autoritet.  

Da klubben lå med brukket rygg, nedbrent klubbhus og spilte fotball mot Tjølling og Teie var det nettopp Helge Karlsen som reddet oss og skapte ny giv og nytt håp i Strømsgodset. Han hadde ikke spilt en kamp fra start på over 2 år men ble byttet inn da det gjaldt som mest. Helge scoret det avgjørende målet, en spektakulær scoring fra 50 meter, og Strømsgodset rykket opp igjen til nivå 2. Året var 1987 – og denne scoringen og dette opprykket er av helt uvurderlig betydning for denne klubben.  

Helge Karlsen som kaptein i "Tidenes Ælv Classico" i 2023
Helge Karlsen som kaptein i "Tidenes Ælv Classico" i 2023

Helge K ble Norgesmester for Strømsgodset i 1973 da vi vant 1-0 over Rosenborg på Ullevaal, og han scoret historiske 5 mål i en og samme kamp da vi slo Bærum 6-1 i 1984 på Marienlyst. Han er fortsatt blant de 20 med flest kamper for oss tross hele sesonger som ble spolert av skader.  

Men dette er fotball. I bandy er det ingen som er i nærheten. Ikke i Norge. Han spilte aktiv bandy på Strømsgodset fra 1972 til vi la ned a-laget i 1995, og han står bokført med helt sinnsyke 592 mål med kølle og ball. Ja, det er nesten tre ganger så mange mål som en viss Steinar Pettersen scoret... Helge var på landslaget i bandy, og fortsatte karrieren med Skiold og Drammen etter at SIF ble borte fra bandykartet. Helge har scoret over 1000 mål i seniorbandy, det er ingen i nærheten av dette i Norge. 

Strømsgodset gratulerer en ekte SIF legende med 70 år. Helge Karlsen var en helt spesiell idrettsutøver, men han er også en helt spesiell mann; Hel ved. Uredd. Tydelig. Raus med venner. Til å stole på. Humør og sjarm. Helge er en vi er stolte av å kjenne. En vi er stolte av at er en av oss.  

GRATULERER MED DAGEN KJÆRE HELGE K! 
 

Rune Marthinsen 
- Ekte Kjærlighet - fra hele Strømsgodset  

Annonse fra Eliteserien: