Så mye er Strømsgodset verdt for Drammen

Hva betyr Strømsgodset for Drammen? Hvor stor verdi skaper en toppfotballklubb i sin region og hvilken verdi gir det innbyggerne å ha et Eliteserielag? BDO har analysert samfunnsnytten av Strømsgodset Toppfotball, og nå er rapporten klar. Les den her.

Annonse:

- Vi har i lengre tid hatt ønske om å få på plass et såkalt samfunnsregnskap, som synliggjør hva Strømsgodset betyr for denne regionen og bidrar med av verdiskapning og samfunnsnytte. Derfor tok vi kontakt med BDO, som har en god metodikk for å utarbeide denne type ringvirkningsanalyser. Nå har vi endelig fått på plass en grundig eksternt utarbeidet rapport som dokumenterer verdiskapning og hvilken posisjon Strømsgodset har i Drammen. Rapporten blir viktig i vårt videre arbeid overfor kommunen og andre for å vise betydningen av å ha et eliteserielag i Drammen, sier styreleder Finn Egil Holm.

Analysen er basert på BDO sin ringvirkningsmetodikk, litteraturstudier, intervjuer, supporterundersøkelse, årsregnskap og informasjon mottatt fra klubben.

- Ringvirkningsanalysen av Strømsgodset viser samfunnsverdien gjennom en kombinasjon av kvantitative og kvalitativ data med innspill fra supportere, næringsliv, reiselivsnæringen og andre viktige aktører, sier Øistein Harsem, partner i BDO og ansvarlig for gjennomføring av undersøkelsen.

Rapporten kartlegger hvilke samfunnsverdier Strømsgodset Toppfotball bidrar med til Drammensregionen i form av følgende tre områder:

  • Lokale økonomiske ringvirkninger
  • Verdier som skapes gjennom samfunnsansvaret som klubben tar
  • Verdier for innbyggerne i regionen

Nøkkelfunn i analysen

Rapporten i sin helhet kan leses via linken lenger ned.

Lokale, økonomiske ringvirkninger

Strømsgodset bidrar årlig til verdiskapning på i overkant av 100 millioner kroner og over 150 sysselsatte i Drammen, gjennom ulike kanaler.


💰 Direkte verdiskapning i Strømsgodset Toppfotball utgjorde 56 millioner kroner i 2023

🚌 Tilreisende supportere og lag sitt forbruk i Drammen danner grunnlag for 6 millioner kroner i verdiskapning i regionens reiselivsnæring

🤝🏼 Strømsgodsets kjøp av varer og tjenester fra lokale leverandører i Drammen danner grunnlag for verdiskapning på om lag 10 millioner kroner hos underleverandørene

🍽️ Underleverandørers kjøp av varer og tjenester fra andre lokale leverandører danner grunnlag for ytterligere 12 millioner kroner i verdiskapning gjennom verdikjeden

👥 Ansatte i Strømsgodset, reiselivsnæringen og hos underleverandører sitt konsum i Drammen danner grunnlag for ytterligere 20 millioner kroner i lokal verdiskapning.

Daglig leder Magne Jordan Nilsen ser utvilsomt behovet for å få fakta på bordet i diskusjonen om hva Strømsgodset tilfører regionen på ulike områder.

- Her er det gjort et grundig stykke arbeid med å tallfeste hva Strømsgodset bidrar med av inntekter til Drammen kommune og det samfunnet vi er en del av. Jeg er veldig glad for at vi nå kan dokumentere dette og ikke bare synse. En årlig verdiskapning på over 100 millioner kroner er betydelig, og det viser utvilsomt viktigheten av å ha et Eliteserielag i byen. Vi må ikke ta det for gitt, sier Nilsen.

Styreleder Finn Egil Holm (t.v.) og daglig leder Magne Jordan Nilsen
Styreleder Finn Egil Holm (t.v.) og daglig leder Magne Jordan Nilsen

Strømsgodset har opplevd stor omsetningsvekst de siste årene og skapt flere nye arbeidsplasser.

- Vi ønsker å utvikle klubben videre i årene som kommer, både sportslig, kommersielt og ikke minst på anleggssiden. Vi ønsker å skape store opplevelser for våre innbyggere og enda større verdier for kommune og region. For å klare det blir det viktig at alle gode krefter drar i samme retning. Sammen kan vi utrette mye, avslutter Holm og Nilsen.

Verdier gjennom samfunnsansvarsrollen

  • Gatelaget – et fotballtilbud for personer med rusavhengighet gir gevinst i form av bedre helse, økt verdiskapning, redusert kostnader i helsetjenesten og kriminalomsorgen og redusert skattefinansieringskostander. Verdiskapningen er verdsatt til 25 millioner kroner.
  • Gåfotball – et ukentlig treningstilbud for pensjonister fra 60 år og oppover. Beregnet verdi av bedre helse gjennom økt aktivitetsnivå for deltakerne av et års drift av gåfotball er estimert til om lag 8 millioner kroner.
  • Blå inspirasjon – et treukers jobbsøkerkurs rettet mot unge, med mål om å få flere unge raskere ut i arbeidslivet. Estimert verdi av et år med kurs, basert på resultater fra kurset er 6 millioner kroner
  • Blåtimer – oppsøkende arbeid der Strømsgodset med sine spillere og trenere reiser ut til skoler, barnehager og idrettslag for å inspirere, motivere og skape gode holdninger. Blåtimen bidrar til en rekke positive ikke-prissatte gevinster som bedre holdning og kultur blant barn og unge, økt motivasjon og inspirasjon til sunn utvikling.
  • Blått Hjerte – samarbeid med mål om å skape en bedre hverdag for barn og unge i Drammen som vokser opp i varig lavinntekt. Tiltaket bidrar til ikke-prissatte gevinster som redusert utenforskap og trivsel for unge i målgruppen.
Herman Stengel i møte med unge fans. Foto: Børre E. Helgerud
Herman Stengel i møte med unge fans. Foto: Børre E. Helgerud

Verdier for innbyggerne

Noen av verdiene Strømsgodset bidrar med til innbyggerne i regionen er følgende:

🤗 Glede og entusiasme – Gleden og entusiasmen man opplever ved å følge et lag i med- og motgang er en viktig del av mang av innbyggernes nytte av å følge et toppfotballag

🌆 Lokal tilhørighet og deltakelse i lokalsamfunnet – Strømsgodset er en viktig del av symbolene på Drammen og de å «være en Drammenser». Klubben bidrar til innbyggernes følelse av lokal tilhørighet og fellesskapsfølelse. Den fysiske møteplassen en toppfotballklubb er med å skape bidrar til økt engasjement og felleskap gjennom å være en del av samfunnets felles identitet, tradisjoner og forståelse.

💙 Et inkluderende felleskap – miljøet rundt Strømsgodset og supporterkulturen bidrar til et sosialt og inkluderende miljø der alle er velkomne.

💵 Summen av det individer betaler for å følge Strømsgodset (gjennom bla. billettkostnader, supportereffekter, reise og tv-abonnement) er estimert til om lag 70 millioner kroner årlig.

💲 Individets mernytte av å følge Strømsgodset, dvs. hva innbyggerne hadde vært villige til å betale for å a redde klubben. Dette er vanskeligere å estimere, men i en verdsettingsstudie i av Molde Fotballklubb i 2015 indikerte innbyggerne at de ville godtatt en skatteøkning på 1800 kroner i året for å redde klubben. Dersom vi har lignende tall i Drammen, snakker vi om store verdier.

Her finner du rapporten i sin helhet

 

Annonse fra Eliteserien: