Godset starter gatelag
Godset ønsker å gi et aktivitetstilbud til mennesker med rusproblemer. Nå starter vi opp Gatelaget.
Prosjektet skjer i samarbeid med Senter for rusforebygging og Kirkens Bymisjon i Drammen. Strømsgodset blir dermed den 12 klubben i Norge med et eget gatelag. Fredrikstad var pilot for prosjektet i 2011, og der har gatelaget blitt en stor suksess.
Her kan du se en reportasje om det.
I Strømsgodset håper vi at dette lavterskeltilbudet skal gi mennesker med rusproblemer økt livskvalitet. Fysisk trening, mestringsfølelse og samhold er således viktige elementer.
- Vi sikter bredt og har ikke satt noen begrensninger på verken kjønn, alder eller etnisitet. Hensikten er at man skal bytte ut rusen de timene en er her sammen med oss og heller få sjansen til å komme i litt bedre form. Dette er et tilbud til mennesker som ønsker en bedre hverdag, sier Ole Tobias Mehn-Andersen.
Starter 29. mars
Han har det daglige ansvaret for prosjektet fra Godsets side, og vil også fungere som en av tre trenere. Det jobbes nå med å sette på plass et skikkelig støtteapparat. 24-åringen fra Bergen trener for øvrig også klubbens G15-lag.
Oppstart for Gatelaget vil være rett over påske – nærmere bestemt 29. mars. Rekrutteringen skjer fra både Senter for rusforebygging og Kirkens Bymisjon. Det er satt en maks grense på 30 spillere.
- I motsetning til mange andre aktivitetstilbud er dette i regi av Strømsgodset Toppfotball – og ikke kommunen. Vi vet lite om hvordan vi jobber med rus, men kan veldig mye om hvordan man skaper et lagmiljø. Sammen med Senter for rusforebygging og Kirkens Bymisjon håper jeg at vi kan få et bærekraftig aktivitetstilbud til de som kanskje har størst behov for det i vår region, sier Ole Tobias Mehn-Andersen.
Det vil bli satt opp en egen serie for alle lag i østlandsområdet. I juni skal Godset dessuten være med på den årlige Gatelag-turneringen i Sandefjord.
Slik er opplegget
Det koster ingenting å være med på laget. Folk kan komme som de er. Gatelaget vil trene i akkurat samme tøy som toppspillerne på A-laget, de skal spille kamper med akkurat de samme draktene, og de vil få trene på kunstgressbane med undervarme på Gulskogen. De vil også få bruke styrkerommet inne på SIF-huset
Treningene vil foregå tirsdager og torsdager mellom 10.00 og 14.00. En buss vil hente alle på et fast stoppested.
Spillerne får ikke lov til å ruse seg under trening og kamp. Men det er heller ikke et absolutt krav om at man må være helt tørrlagt eller rusfri for å delta.
- Sandefjord startet opp i fjor med et krav om å være rusfri de fire timene de var inne på gatelaget. Gruppen hadde selv et indre ønske om å være rusfrie 24 timer før trening. Det var det mange som klarte, og det bør være en god målsetting for oss. Men det er lov å gå på en smell. Hos oss blir man ønsket velkommen tilbake, sier Ole Tobias.
Verdigrunnlag
Foruten selve treningene ønsker vi å lære spillerne om kulturen og verdigrunnlaget i Strømsgodset. Det er like aktuelt i det daglige liv som på fotballbanen. Det handler om å se hele mennesket, det handler om å behandle hverandre med respekt, det handler om å stå sammen og være lojale – og unne hverandre det beste.
Og ikke minst: Det handler om humør. I Strømsgodset gir vi hverandre energi gjennom positive tilbakemeldinger.
- Så langt har det vært veldig positiv respons på dette prosjektet. Vi gleder oss til fortsettelsen. Selv er jeg utrolig ydmyk over at klubben gir meg tillit til å representere dem i et så viktig samfunnsbidrag, sier Ole Tobias Mehn-Andersen.