Holdt foredrag om mobbing

Håkon Wibe Lund pratet om sine erfaringer med mobbing i forbindelse med Redd Barna-arrangement. Se video her.

Annonse:

De siste to helgene har vår samarbeidspartner Redd Barna kurset lokale spillere (12-16 år)  og deres foreldre i nettvett. Mobbing på internett er et av Redd Barnas viktigste fokusområder i 2016, og sammen ønsker vi å belyse noe som er blitt et stadig økende samfunnsproblem.

Strømsgodset jobber aktivt med barn og unge på ulike nivåer hver eneste dag, og det er særdeles viktig at vi har en bevisstgjøring rundt dette temaet.

Idretten skal være en trygg arena, men det er ikke alltid det er tilfelle.

Nettmobbing brer om seg, og kan få store konsekvenser for den som blir utsatt for det.

Et viktig tema

Strømsgodsets assistenttrener Håkon Wibe-Lund har selv fått føle på kroppen hvordan det er å bli hetset. 34-åringen fra Berger gikk nylig ut i Drammens Tidende med sin historie, og lørdag holdt han et engasjerende og dønn ærlig innlegg for foreldrene til de unge spillerne i SIFs utviklingsavdeling.

Dette skjedde i forkant av vår kamp mot Bodø/Glimt. Se deler av foredraget i videospilleren over.

Håkon fortalte om sine erfaringer som hovedtrener i Fredrikstad, der han over tid opplevde mobbing, trusler og trakassering. Det gikk til slutt så langt at han tok et oppgjør med nettrollene for åpent kamera. 

Kort tid etter sluttet Håkon som Fredrikstad-trener.

Nå – ett år etterpå – forteller han altså sin historie. Ikke fordi Håkon selv har et stort behov for å prate om egne opplevelser i offentligheten, men fordi temaet engasjerer ham så veldig.

Håkon understreker at det er temaet nettmobbing som er viktig her – ikke hans skjebne.

- Nettmobbing er blitt et stort samfunnsproblem, som stadig eskalerer i styrke. Jeg synes det er utrolig viktig at vi setter søkelyset på det, og jeg er glad for at Strømsgodset og Redd Barna tar ansvar og sammen jobber med konkrete tiltak for å bekjempe dette. Hvis min historie kan bidra til økt fokus på et så viktig tema, og forhåpentligvis at noen færre blir mobbet, så synes jeg det er riktig gå ut med dette, sier Håkon.

Må være forbilder

Han er tydelig på at fotballtrenere skal tåle mye kritikk. Du blir etter hvert ganske så hardhudet. Men det går en grense, og med sosiale medier er det stadig flere som trår langt over – spesielt når det koker som verst etter kamp.

- Jeg har ikke mistet lysten på på treneryrket etter det som skjedde, påpeker Håkon.

- Snarere tvert i mot. Opplevelsene i Fredrikstad har gjort meg sterkere som person – og trener, og jeg har fremdeles stor motivasjon til å utvikle meg videre i dette gamet, sier han.

Håkon hadde et talerør da hetsen og mobbingen gikk for langt. Han sa fra i media. Tok et oppgjør med nettrollene. Det talerøret har nødvendigvis ikke unge mennesker som opplever mobbing i hverdagen. Det kan være vanskelig å varsle – og selv de nærmeste holdes utenfor.

I foredraget på lørdag fortale Håkon blant annet hvordan han nærmest isolerte seg fra barna og samboeren da det sto på som verst. Det var en forsvarsmekanisme som slo inn.

- Når jeg som voksen og ressurssterk reagerer slik, tenker jeg på hvor vanskelig det er for unge mennesker som opplever nettmobbing. Du føler deg utrolig ensom, og du distanserer deg i stedet for å si fra. Derfor er det så utrolig viktig at vi som er foreldre og voksne går foran som gode forbilder, sier Håkon Wibe-Lund.

Les mer om nettmobbing på hjemmesidene til Redd Barna.

 

Annonse fra Eliteserien: