Sammen om nye jobbkurs
NAV Drammen og Strømsgodset skal inspirere og hjelpe flere ungdommer ut i arbeidslivet. Denne uken startet vi opp nytt jobbkurs og flere er på trappene.
I april signerte NAV Drammen og Strømsgodset en samarbeidsavtale og det første jobbkurset ble avholdt på Marienlyst. En av deltakerne, 20 år gamle Lucas Da Silva Cruz, er nå fast ansatt hos oss i Talentgården. Jobbkurset i Strømsgodset ble hans vendepunkt i livet. Mer om det senere.
Nå er klubbens samfunnsavdeling i gang med å strekke ut hånda til nye ungdommer som sliter med å komme ut i arbeidslivet. NAV Drammen har plukket ut 10 deltakere som skal gjennomføre et tre ukers kurs hos oss. Endestasjonen på kurset er at de gjennomfører reelle jobbintervjuer ute hos våre sponsorbedrifter.
Satser på ungdommen
- Ungdom er en satsingsgruppe i Norge. Vi må bygge en fremtid for dem og det kan vi gjøre sammen med næringslivet. Det får ikke NAV gjort alene. Det å tenke litt utradisjonelt, det å komme ut av NAV-konseptet og samarbeide med næringslivet for å få ungdom ut i jobb, er noe vi tror på. Og vi er veldig glade for å kunne gjøre dette sammen med Strømsgodset, som er den mest populære bedriften i Drammensområdet. Det er flott at klubben tar et slikt samfunnsansvar, sier Mehmet Safak hos NAV Drammen.
Samarbeidsprosjektet heter «Bli sett – ekte kjærlighet». Koordinator Elise Lunde hos NAV Drammen synes navnet gjenspeiler kurset i stor grad.
- Forrige gang ble det oppfattet som at dette kurset skulle være for fotballinteresserte. Men etterpå så jeg hvor bredt kurset egentlig favner. Her er det mange ting som ungdom kan fatte interesse for, sier Lunde.
Det er planlagt ytterligere et kurs i november og NAV Drammen innstiller på at det kjøres tre nye kurs i 2019.
- Dette er ungdom som venter på å få råd og veiledning på hva samfunnet kan gjøre for dem. Men gjennom dette konseptet i Strømsgodset har jeg troen på at vi skal endre det til hva de skal bidra med i samfunnet, sier Mehmet Safak.
Sammen bygger vi Drammen
Under parolen «Sammen bygger vi Drammen» har Strømsgodset som mål å gi noe tilbake til lokalsamfunnet som vi er en del av. Da er særlig barn og ungdom et satsingsområde for oss. Vi ønsker at Drammen skal bli en bedre by å vokse opp i, og derfor bidrar vi med over 450 besøk i året ut mot lokale barnehager, skoler og idrettslag.
Gjennom Blåtimen, GodsetAkademiet, Gatelaget, Redd Barna-samarbeidet, Strømsgodset-NAV samarbeid har vi nå flere plattformer der vi kan treffe unge mennesker.
Det første kurset på vårparten var nytt for alle oss i Strømsgodset. Men det viste seg å være inspirerende, ikke bare for deltakerne, men også de ansatte i klubben. Daglig leder, sportssjef, markedssjef, hovedtrener og trenerteamet var alle inne og bidro med forelesninger om hvordan vi jobber i Godset.
- Det var veldig morsomt å få være med på det første treukerskurset. Jeg tenker at vi traff en nerve der. Jeg tror deltakerne følte seg litt hjemme. De bød mye på seg selv utover i kurset og det ble en fin atmosfære i hele gjengen. De slapp veldig til, noe jeg tror de satte veldig pris på, forteller leder for utvikling og samfunn i Strømsgodset, Lage Sofienlund.
Han ser frem til en ny kursperiode og er glad for at klubben nå har fått mulighet til å koble på deler av sponsorbedriftene.
- Vi skal få noen av sponsorbedriftene til å komme hit og gjennomføre intervjuer i forhold til en arbeidstreningsplass i første omgang, som etter hvert kan gå over i jobb. På kurs tre håper vi at dette skal være helt oppe og gå. Da skal det være en mal på hvordan vi får deltakerne ut i sponsorpoolen. Jeg merker at det tenner deltakerne litt ekstra når vi sier på første kursdag at det kan bli reelle jobbmuligheter. At det er en endestasjon på kurset, sier Sofienlund.
Et vendepunkt for Lucas
For Lucas Da Silva Cruz ble det nettopp det. Kurset i Strømsgodset endte opp med fast jobb i Strømsgodset. Først hadde han arbeidstrening sammen med Eirik Fossen ute i GodsetAkademiet, hvor han også startet på Grasrottrenerutdannelsen.
Senere fikk Lucas prøve seg som trener for 2 og 3 klassinger på fotballfritidsordningen i Talengården. Den jobben skjøtet han så godt at han fikk tilbud om fast ansettelse i sommer.
- Jeg er utrolig glad og takknemlig for den muligheten jeg har fått. Det gir meg muligheten til å tenke på fremtiden. Jobbkurset hos Strømsgodset ble vendepunktet for meg, sier Lucas.
Tom Erik Fredriksen er sportslig ansvarlig i Talentgården. Han skryter av arbeidsmoralen til Lucas og hvor flink og rolig han er med barna. Gutten har fortsatt mye å lære, men møter på jobb mednej forbilledlig innstilling. Og ikke minst en ydmykhet i bunn. Nå tenker Lucas på fremtiden og på videreutdanning med håp og optimisme.
Han sykler til jobben hver dag med et smil om munnen.
- Det betyr mye for meg å få lov til å utvikle meg i denne jobben. Jeg stortrives, sier 20-åringen.
Lage Sofienlund har hatt mye med Lucas å gjøre siden han dukket opp på Marienlyst første gang. Han ser en gutt som har vokst på å bli sett. Som har vokst på tillit, trygghet og trivsel
- Lucas gjorde et flott inntrykk på jobbkurset i vinter. I ettertid har han stått på i arbeidstrening i Talentgården mens han har tatt trenerutdanning gjennom Godsetakademiet. Nå har han utvikla seg og blitt både tryggere og flinkere i trenerrollen. Det blir gøy å følge utviklinga hans videre ut året, sier Sofienlund.