Marienlyst stadion må utvikles

Strømsgodset Toppfotball ønsker å utvikle Marienlyst til et moderne og bærekraftig stadionanlegg. Vi ber nå om snarlig avklaring om det er politisk vilje til å få til dette.

Annonse:

Skisse: AD Arkitekter

Saken skal opp i formannskapet tirsdag 26. november. Hensikten fra kommunens side er å orientere om Strømsgodset sine planer for fremtidig utvikling av Marienlyst stadion, samt å avklare rammene for kommunens videre involvering.

Her er kommunedirektørens forslag til vedtak i saken:

  1. Kommunedirektøren bes om å være åpen for å gå i dialog med Strømsgodset toppfotball om utviklingen av Marienlyst stadion, og komme tilbake til problemstillingen i relevante politiske saker.
  2. Kommunens behov for å ivareta overordnede, langsiktige hensyn knyttet til infrastruktur, skole og helhetlig utvikling av Marienlystområdet, skal være premisser for videre dialog. 

Strømsgodset ønsker helt konkret en langsiktig festekontrakt med Drammen Kommune på Marienlyst, som gir klubben juridisk rett til fremtidig utvikling av stadion. Strømsgodset mener dette er eneste løsning for å bygge ut stadion, med tanke på kommunens anstrengte økonomiske situasjon. Strømsgodset ønsker svar fra politikerne hvorvidt det er mulig gi klubben denne retten, og hva vilkårene for dette vil være.

- Vi ser frem til at saken skal opp i formannskapet. For oss er det helt avgjørende å få et signal fra byens politikere på hva som er mulig eller ikke mulig å få til på Marienlyst. Konklusjonen vil naturligvis få innvirkning på klubbens langsiktige målsetting og satsingsevne. Vi håper på en konstruktiv prosess og tror dette kan bli et spennende prosjekt for Drammen, sier styreleder Finn Egil Holm.

Styreleder Finn Egil Holm (t.v.) og daglig leder Magne Jordan Nilsen
Styreleder Finn Egil Holm (t.v.) og daglig leder Magne Jordan Nilsen

- Gamle Gress er nedslitt og forfallen og trenger oppgradering. Hvis Drammen ønsker å ha et lag som konkurrerer i toppen av norsk fotball også 10-15-20 år frem i tid, så er det helt nødvendig at det skapes en utvikling på Marienlyst. Dette vil ikke bare være bra for Strømsgodset, men samtidig bidra til å gi byen et løft. Vi ønsker å få til sambruk mellom topp- og breddeidrett, offentlige tjenester, skole og næring, for å nevne noe. Et nytt og moderne stadion vil bli et naturlig knutepunkt i sentrum av byen vår, sier daglig leder Magne Jordan Nilsen.

Her er notatet som Strømsgodset sendte til Drammen kommune 10. oktober:

Marienlyst stadion har med årene blitt en av de mest utdaterte Eliteserie-arenaene i Norge. Det gir Strømsgodset til dels store utfordringer med kamparrangement og begrensninger for vår kommersielle og sportslige konkurransekraft. Klubben har derfor et sterkt ønske om å utvikle Marienlyst til et mer moderne og bærekraftig anlegg, for å møte fremtidige krav og utfordringer – og det grønne skiftet. Spesielt tribune øst, mot Marienlyst skole, fremstår utidsmessig og ikke funksjonell stand. Her vil Drammen kommune uansett måtte gjøre utbedringer om ikke så lenge. For Strømsgodset er det helt avgjørende for vår fremtid som Eliteserie-klubb at det skjer noe på Marienlyst.

En fersk Ringvirkningsanalyse utført av BDO viser at Strømsgodset Toppfotball bidrar til årlig verdiskapning på over 100 millioner kroner og over 150 sysselsatte i Drammensregionen. Direkte verdiskapning i klubben utgjorde 56 millioner i 2023. Disse tallene vil øke vesentlig dersom vi klarer å utvikle Strømsgodset til å bli en stabil toppklubb i norsk sammenheng, og med muligheter for spill ute i Europa. For å klare dette er utvikling av Marienlyst stadion tvingende nødvendig.

Strømsgodset forstår at Drammen kommune ikke har økonomisk handlingsrom til å bygge ut Marienlyst nå. Men vårt forslag vil ikke innebære kostnader for kommunen. Det vil snarere frigjøre midler på kommunale budsjetter. Strømsgodset ønsker å få en juridisk rettighet til å utvikle Marienlyst i form av en festekontrakt på en eller flere tribuner, samt selve spilleflaten. Dersom Strømsgodset får denne rettigheten til fremtidig utvikling, og med det kan øke sitt inntektsgrunnlag, vil klubben overta driften av deler av anlegget fra kommunen. Dette vil frigjøre midler som kommunen kan bruke på breddeidretten eller andre ting.

De siste to årene har Strømsgodset kjørt en tålmodig prosess mot kommuneledelse, administrasjon og det politiske miljø knyttet til fremtidig utvikling av Marienlyst. Vi har skissert ulike løsninger, men vi opplever liten fremdrift. Nå tør klubben be om en snarlig avklaring på hvorvidt det er politisk vilje til å utvikle og bygge ut Marienlyst stadion. Klubben trenger raskt svar på dette spørsmålet for å avgjøre fremtidig satsingsnivå og strategi.

Strømsgodset har konkrete tanker om hvordan Marienlyst kan bygges ut, hva som vil være våre behov, hva som må til for å finansiere et slikt prosjekt og hva et nytt stadionanlegg kan romme. Lignende prosjekter er blitt gjennomført andre steder. Sambruk mellom toppidrett og breddeidrett, offentlige tjenester, skole og utdanning, kommune og fylkeskommune, er etter vår vurdering nøkkelen. Et eventuelt offentlig-privat samarbeid vil være i tråd med kommunens egen temaplan som ble vedtatt i fjor. Som tidligere nevnt i dialog med kommunen, har Strømsgodset vært i samtaler med flere eiendomsutviklere som vil være interessert i å kunne finansiere utbygging av Marienlyst stadion. Enten alene eller i samarbeid med flere aktører.

Vi mener utvikling av Marienlyst vil være bra for flere enn Strømsgodset Toppfotball. Det vil være positivt for kommunen å få et helhetlig og mer kostnadseffektivt stadionanlegg som brukes året rundt av flere. En utvikling av stadion vil bidra til et mer attraktivt område rundt Marienlyst, som igjen vil ha andre positive synergier. Strømsgodset er i konstruktiv dialog med Ski- og Ballklubben Skiold som har behov for nye klubblokaler og garderober. Skiold sitt bydelshus kan med fordel være en del av et utviklingsprosjekt på Marienlyst, noe vi tror også vil være viktig med tanke på de sosiale utfordringene man opplever på Strømsø i stadig større grad. Strømsgodset vil koble Skiold tettere på denne prosessen, i håp om å få realisert et slikt bydelshus, dersom det er politisk vilje til å utvikle Marienlyst stadion.

Drammen Idrettsråd er orientert om Strømsgodsets behov, og våre ønsker og planer om utvikling av Marienlyst stadion.

Skisse: AD Arkitekter
Skisse: AD Arkitekter

 

Annonse fra Eliteserien: